soligea-history-2
old-olive-tree
Η ιστορία του ελαιολάδου

Η ιστορία καλλιέργειας της ελιάς (olea europaea) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ελιά, η οποία επικράτησε ως σύμβολο ειρήνης, πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνισή της στη λεκάνη της Μεσογείου γύρω στη 8η χιλιετία π.Χ.

Υπάρχουν έρευνες που εντοπίζουν την καταγωγή του ελαιόδεντρου στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την Ελλάδα.

Υπάρχουν πέτρινες πλάκες Γραμμικής Β από τη αυλή του παλατιού του Βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό που κάνουν αναφορά στο ελαιόδεντρο και χρονολογούνται το 2500 π.Χ.
Αρχαιολογικά στοιχεία, επίσης, δείχνουν ότι υπήρχε παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα από το 6000 π.Χ. και στο Ισραήλ από το 4500 π.Χ.

Εκτός από τη διατροφή, το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε ιερές τελετές, σε ιατρικά φάρμακα, ως καύσιμο για λάμπες, στην παραγωγή σαπουνιών και προϊόντων φροντίδας του δέρματος. Οι Μινωίτες είχαν υιοθετήσει τη χρήση ελαιόλαδου σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. Σταδιακά το ελαιόλαδο έγινε το πρωταρχικό προϊόν του Μινωικού πολιτισμού, το οποίο πιστεύεται ότι αποτελούσε σύμβολο πλούτου.

Το ελαιόλαδο αποτέλεσε προϊόν ποικίλων χρήσεων και στη Μυκηναϊκή Ελλάδα (1600-1100 π.Χ.) και ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της εποχής. Ελαιόδεντρα καλλιεργήθηκαν στη Μεσογειακή λεκάνη και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες η ανατολική Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου.

Έχοντας αναγνωριστεί ως ανώτερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ζωικό ή φυτικό λίπος, το ελαιόλαδο επικράτησε με την ελληνική ονομασία που προέρχεται από τη λέξη έλαιον αποτελώντας σημαντική μαρτυρία ότι από την αρχαιότητα οι ελληνικές ποικιλίες ελαιοκάρπου θεωρούνταν ανώτερης ποιότητας για την παραγωγή ελαιόλαδου.

olive-oil-history
olive-oil-history
soligea-prosopiko
ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο
Τι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

Ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους.Η οξύτητα του (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 0,8g ανά 100g, ο αριθμός υπεροξειδίων δεν υπερβαίνει τα 20meqO2/kg, ο συντελεστής απορρόφησης Κ232 δεν υπερβαίνει το 2,50, ο συντελεστής απορρόφησης Κ270 δεν υπερβαίνει το 0,22, η μεταβλητότητα της απόλυτης τιμής απόσβεσης (ΔΚ) δεν υπερβαίνει το 0,01, η διάμεση τιμή του φρουτώδους υπερβαίνει το 0, η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων να είναι ίση με 0 και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Άλλα είδη ελαιολάδου (εκτός πυρηνελαίων)

Παρθένο ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Η οξύτητα του (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 2,0g ανά 100g, ο αριθμός υπεροξειδίων δεν υπερβαίνει τα 20meqO2/kg, ο συντελεστής απορρόφησης Κ232 δεν υπερβαίνει το 2,60, ο συντελεστής απορρόφησης Κ270 δεν υπερβαίνει το 0,25, η μεταβλητότητα της απόλυτης τιμής απόσβεσης (ΔΚ) δεν υπερβαίνει το 0,01, η διάμεση τιμή του φρουτώδους υπερβαίνει το 0, η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων δεν υπερβαίνει το 3,5 και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
Περισσότερα +

Μειονεκτικό ελαιόλαδο (λαμπάντε)

Ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ) υπερβαίνει τα 2,0g ανά 100g, η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων υπερβαίνει το 3,5 και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 0,3g ανά 100g, ο αριθμός υπεροξειδίων δεν υπερβαίνει τα 5meq O2/kg, ο συντελεστής απορρόφησης Κ270 δεν υπερβαίνει το 1,25, η μεταβλητότητα της απόλυτης τιμής απόσβεσης (ΔΚ) δεν υπερβαίνει το 0,16 και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
Περισσότερα +

Σύνθετο ελαιόλαδο

Αποτελούμενο από εξευγενισμένα & παρθένα ελαιόλαδα, περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές, του οποίου η οξύτητα (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει το 1,0g ανά 100g, ο αριθμός υπεροξειδίων δεν υπερβαίνει τα 15meq O2/kg, ο συντελεστής απορρόφησης Κ270 δεν υπερβαίνει το 1,15, η μεταβλητότητα της απόλυτης τιμής απόσβεσης (ΔΚ) δεν υπερβαίνει το 0,15 και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
Περισσότερα +

Πλεονεκτήματα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την πρόσληψη λιπαρών στη διατροφή μας. Παρόλα αυτά όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, και ειδικά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας.

  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που το καθιστούν ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και ιδανικό για υγιεινό μαγείρεμα.
  • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία συνεισφέρουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και αύξησης της χοληστερίνης στο αίμα.
  • Υπάρχουν αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
  • Προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τη καλή λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει την πίεση, προστατεύει από την οξείδωση της χοληστερόλης LDL, βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποφυγή θρομβώσεων.
  • Εκατοντάδες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ελαιολάδου με τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τη Μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2.
  • Το ελαιόλαδο διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στο βακτήριο Helicobacter Pylori το οποίο προκαλεί έλκος και καρκίνο στομάχου.

ελαιόλαδο και οφέλη για την υγεία
ελαιόλαδο και υγεία