Υπάρχουν έρευνες που εντοπίζουν την καταγωγή του ελαιόδεντρου στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την Ελλάδα.
Υπάρχουν πέτρινες πλάκες Γραμμικής Β από τη αυλή του παλατιού του Βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό που κάνουν αναφορά στο ελαιόδεντρο και χρονολογούνται το 2500 π.Χ.
Αρχαιολογικά στοιχεία, επίσης, δείχνουν ότι υπήρχε παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα από το 6000 π.Χ. και στο Ισραήλ από το 4500 π.Χ.
Το ελαιόλαδο αποτέλεσε προϊόν ποικίλων χρήσεων και στη Μυκηναϊκή Ελλάδα (1600-1100 π.Χ.) και ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της εποχής. Ελαιόδεντρα καλλιεργήθηκαν στη Μεσογειακή λεκάνη και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες η ανατολική Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου.
Έχοντας αναγνωριστεί ως ανώτερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ζωικό ή φυτικό λίπος, το ελαιόλαδο επικράτησε με την ελληνική ονομασία που προέρχεται από τη λέξη έλαιον αποτελώντας σημαντική μαρτυρία ότι από την αρχαιότητα οι ελληνικές ποικιλίες ελαιοκάρπου θεωρούνταν ανώτερης ποιότητας για την παραγωγή ελαιόλαδου.
Άλλα είδη ελαιολάδου (εκτός πυρηνελαίων)
Παρθένο ελαιόλαδο
Μειονεκτικό ελαιόλαδο (λαμπάντε)
Εξευγενισμένο ελαιόλαδο
Σύνθετο ελαιόλαδο
Πλεονεκτήματα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
- Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που το καθιστούν ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και ιδανικό για υγιεινό μαγείρεμα.
- Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία συνεισφέρουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και αύξησης της χοληστερίνης στο αίμα.
- Υπάρχουν αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
- Προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τη καλή λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει την πίεση, προστατεύει από την οξείδωση της χοληστερόλης LDL, βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποφυγή θρομβώσεων.
- Εκατοντάδες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ελαιολάδου με τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
- Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τη Μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2.
- Το ελαιόλαδο διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στο βακτήριο Helicobacter Pylori το οποίο προκαλεί έλκος και καρκίνο στομάχου.