Η ιστορία του ελαιοτριβείου μας

Από το 1932 φροντίζουμε και αξιοποιούμε τον πολυτιμότερο καρπό της ελληνικής γης!

H οικογενειακή επιχείρηση των τεσσάρων γενεών, από την ίδρυση της έως και σήμερα, στέκεται δίπλα στον παραγωγό με σεβασμό, σύνεση, μεράκι και αγάπη για το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε να κρατούμε ζωντανό το όραμα της οικογένειας για το ελαιόλαδο, με προτεραιότητα την προσπάθεια για την ποιοτική παραγωγή του.

Το ελαιοτριβείο σήμερα

Το ελαιοτριβείο μας βρίσκεται στο Γαλατάκι (χωριό της Ανατολικής Κορινθίας) και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Ως η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών, στόχος μας είναι η συνεχής και αξιόπιστη ενημέρωση των παραγωγών – πελατών μας καθώς και ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας κατά τη διαδικασία της παραγωγής.

Ο συνδυασμός των πλήρως ανανεωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων μας, του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτουμε και των πιστοποιήσεων (ISO 22000:2005, Βεβαίωση Συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ 834/2007, κλπ) συμβάλλουν στη σωστή, αξιόπιστη μα πάνω από όλα ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου.

ελαιοτριβείο δύο φάσεων Markellos Olive
ελαιοτριβείο Μάρκελλου στο Γαλατάκι Κορινθίας
ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης στην Κόρινθο
ελαιοτριβείο Μάρκελλου κοντά στον Ισθμό Κορίνθου

Πιστοποιητικά ελαιοτριβείου

iso_logo-300x300
ISO 22000:2005
Στο ελαιοτριβείο εφαρμόζεται ένα Σύστημα Διαχείρισης για την Ασφάλεια των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 για τη δραστηριότητα της παραγωγής ελαιολάδου.
eu_logo-300x300
ΚΑΝ. (ΕΚ) 834/2007
H επιχείρησή μας κατέχει Βεβαίωση Συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 834/2007 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα) για τις δραστηριότητες της έκθλιψης βιολογικού ελαιοκάρπου, την αποθήκευση και εμπορία βιολογικού ελαιολάδου από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου &Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
soligea-2
soligea-103
soligea-24
soligea-38

Η μονάδα εμφιάλωσης

Πολύ κοντά στο ελαιοτριβείο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της μονάδας εμφιάλωσης απ’ όπου μας δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουμε το μεράκι και την αγάπη μας για το ελαιόλαδο στο τραπέζι των καταναλωτών.

Μετά την παραγωγή στο ελαιοτριβείο μας, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μεταφέρεται στη μονάδα εμφιάλωσης όπου και αποθηκεύεται εντός ανοξείδωτων δεξαμενών (κάτω από απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες) για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Πέραν των δεξαμενών αποθήκευσης και των λοιπών αποθηκευτικών χώρων, η μονάδα εμφιάλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο ημιαυτόματες – ανεξάρτητες μεταξύ τους – γραμμές εμφιάλωσης (μία γραμμή εμφιάλωσης γυάλινων φιαλών και μία γραμμή εμφιάλωσης μεταλλικών δοχείων).

Πιστοποιητικά μονάδας εμφιάλωσης

iso_logo-300x300
ISO 22000:2005
Στη μονάδα εμφιάλωσης εφαρμόζεται ένα Σύστημα Διαχείρισης για την Ασφάλεια των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 για τη δραστηριότητα της τυποποίησης ελαιολάδου.
eu_logo-300x300
ΚΑΝ. (ΕΚ) 834/2007
Η επιχείρησή μας κατέχει Βεβαίωση Συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 834/2007 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα) για τις δραστηριότητες της αποθήκευσης, εμπορίας και τυποποίησης βιολογικού ελαιολάδου από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου &Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

Η παραγωγική διαδικασία της ελαιοποίησης

Στάδιο πρώτο

Χειρισμός, αποθήκευση & μεταφορά ελαιοκάρπου

Χειρισμός, αποθήκευση & μεταφορά ελαιοκάρπου

  • Παραλαβή του ελαιοκάρπου είτε στο χώρο του ελαιοτριβείου είτε στα αγροτεμάχια των πελατών με τα οχήματα της εταιρίας.
  • Οπτικός έλεγχος του ελαιοκάρπου.
  • Επίδοση στοιχείων ιχνηλασιμότητας.
  • Τοποθέτηση του ελαιοκάρπου μέσα σε ειδικούς “καλά αεριζόμενους” κάδους και προσωρινή αποθήκευση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

.

Στάδιο δεύτερο

Καθαρισμός ελαιοκάρπου

Καθαρισμός ελαιοκάρπου

  • Αυτόματος αποχωρισμός του ελαιοκάρπου από κλαδιά ή φύλλα που έχουν πέσει στα δίχτυα μαζί με τις ελιές (πλέον δεν απαιτείται ο “καθαρισμός” του ελαιοκάρπου στο αγροτεμάχιο κι αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τον παραγωγό).
  • Είσοδος του ελαιοκάρπου στην υπόγεια ανοξείδωτη χοάνη και εν συνεχεία μεταφορά του μέσω κλειστού αναβατορίου στο αποφυλλωτήριο για την απομάκρυνση εναπομεινάντων φύλλων ή άλλων φερτών υλικών.
  • Πλύσιμο του ελαιοκάρπου με πόσιμο νερό για απομάκρυνση λάσπης, γαιωδών συστατικών, σκόνης, χώματος και άλλων ουσιών που μπορούν να προσδώσουν στο ελαιόλαδο αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ή να υποβαθμίσουν τους ποιοτικούς του δείκτες.

.

Στάδιο τρίτο

Τεμαχισμός ελαιοκάρπου

Τεμαχισμός ελαιοκάρπου

Είσοδος του ελαιοκάρπου στον ανοξείδωτο σπαστήρα, όπου πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της ελιάς μαζί με τον πυρήνα και μετατροπή τους σε μία πάστα.

.

Στάδιο τέταρτο

Μάλαξη ελαιοζύμης

Μάλαξη ελαιοζύμης

Μεταφορά της πάστας – μέσω ανοξείδωτων σωληνώσεων – στους μαλακτήρες, για μάλαξη. Οι μαλακτήρες αναδεύουν συνεχώς και θερμαίνουν ελαφρώς την ελαιοζύμη ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία διαχωρισμού του ελαιολάδου μετέπειτα.

ελαιοτριβείο η μάλαξη γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες

.

Στάδιο πέμπτο

Φυγοκέντριση

Φυγοκέντριση

  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μάλαξης η ελαιοζύμη οδηγείται στον φυγοκεντρικό διαχωριστήρα (ντεκάτερ), όπου κατά την είσοδό της αραιώνεται με χλιαρό νερό και διαχωρίζεται το ελαιόλαδο από τη σάρκα και τον πυρήνα του ελαιοκάρπου. Ο διαχωρισμός γίνεται με εξαγωγή δύο φάσεων (λάδι – στερεά με ενσωματωμένα τα απόνερα).
  • Καθαρισμός του ελαιολάδου από στερεά σωματίδια (τεμάχια σάρκας, φλοιού, θρύμματα ελαιοπυρήνα, κλπ) με τη χρήση παλινδρομικά κυλινδρικών κόσκινων (κόσκινα απολάσπωσης).

ελαιοτριβείο δύο φάσεων και ψυχρής έκθλιψης

.

Στάδιο έκτο

Τελικός διαχωρισμός ελαιολάδου

Τελικός διαχωρισμός ελαιολάδου

Τελικός διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα φυτικά υγρά με τη χρήση κάθετων φυγοκεντρικών διαχωριστών.

ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης της οικογένειας Μάρκελλου

.

Στάδιο έβδομο

Συλλογή, αποθήκευση & χειρισμός του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Συλλογή, αποθήκευση & χειρισμός του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Συλλογή του ελαιολάδου μέσα σε δοχεία (κατάλληλων για αποθήκευση τροφίμων), μεταφορά και αποθήκευση του ελαιολάδου σε κατάλληλους χώρους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αποθήκευσής του θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το ελαιόλαδο:

  • Να προστατεύεται από το φως.
  • Να προστατεύεται από τον αέρα.
  • Να μεταγγίζεται προσεκτικά κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης του στερεού υπολείμματος που έχει κατακαθίσει, αποφεύγοντας επαφή με τον αέρα και έκθεση στο φως.
  • Να φυλάσσεται σε καθαρούς και δροσερούς χώρους.
  • Να αποθηκεύεται σε ανοξείδωτους ή γυάλινους ή πλαστικούς περιέκτες (κατάλληλους για τρόφιμα), που θα φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος.

.